الکترود استیل
یک نوع الکترود جوشکاری است که برای جوشکاری فولاد استفاده می شود. این الکترودها از یک هسته فلزی از جنس استیل و یک روکش تشکیل شده اند.
الکترودهای استیل برای جوشکاری فولادهای مختلف از جمله فولادهای کربنی، فولادهای کم آلیاژ، و فولادهای ضد زنگ استفاده می شوند.
این الکترودها برای کاربردهای مختلفی مانند جوشکاری مخازن، جوشکاری سازه ها، و جوشکاری لوازم خانگی استفاده می شوند.
این الکترود ها دارای مشخصاتی هستند که مهمترین آنها عبارت اند از:
الکترود های جوشکاری استیل حاوی بیش از 12 درصد کروم هستند که این عامل باعث شده تا در برابر زنگ زدگی در آب مقاوم باشند
ویژگی ضد زنگ بودن الکترود جوش استیل باعث شده تا بیشتر از این الکترود در محیط های خورنده استفاده شود استفاده شود
در هنگام جوشکاری فولاد این الکترودها باعث ایجاد یک لایه محافظ نازک ار اکسید کروم روی سطح فولاد شوند که با توجه به ساختار آستنیتی که دارند باعث می شود مواد انعطاف پذیرتر شوند.
الکترودهای استیل بر اساس درصد آلیاژ کروم و نیکل موجود در آنها دسته بندی می شوند.
این دو آلیاژ اصلی ترین عوامل تعیین کننده خواص الکترودهای استیل هستند. علاوه بر این دو آلیاژ، از آلیاژهای دیگری مانند مولیبدیوم نیز در برخی از انواع الکترودهای استیل استفاده می شود.
درصد آلیاژهای موجود در الکترودهای استیل با اعداد و حروف مشخصی نشان داده می شود.
این اعداد و حروف به نام کد گرید شناخته می شوند. با بررسی کد گرید الکترود استیل می توان به خواص مختلف آن پی برد.
در ادامه به بررسی چند گرید الکترود استیل مختلف می پردازیم:
در ترکیبات گرید الکترود استیل ۳۰۴، حدود ۱۰ درصد نیکل و ۱۸ درصد کروم وجود دارد. این نوع الکترود از میزان جذب پایینی توسط آهنربا برخوردار است.
الکترود استیل 308 حاوی ۱۸ درصد کروم و ۸ درصد نیکل است. این گرید مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد و برای کاربردهای عمومی جوشکاری فولادهای ضد زنگ مناسب است.
این گرید از الکترودهای استیل حاوی ۲۵ درصد کروم و ۱۲ درصد نیکل است. این گرید مقاومت بالاتری نسبت به گرید E 308 در برابر خوردگی دارد و برای کاربردهای در معرض خوردگی شدید مناسب است.
این گرید از الکترودهای استیل حاوی ۱۸ درصد کروم، ۱۰ درصد نیکل و ۲ درصد مولیبدن است. مقاومت بالایی در برابر خوردگی در محیط های خورنده مانند اسید و کلر دارد.
با بررسی کد گرید الکترود استیل می توان به موارد مهمی چون میزان مقاومت محیطی الکترود در تماس با گازهای خورنده، مقاومت حرارتی و قابلیت جذبپذیری تحت میدان مغناطیسی پی برد.
قیمت الکترود استیل به عوامل مختلفی مانند قطر، نوع و برند آن بستگی دارد. از آنجایی که این الکترودها انواع گستردهای دارند، قیمت هر کدام با دیگری متفاوت خواهد بود.
برای اطلاع از قیمت الکترود استیل، باید به نوع آن توجه داشته باشید. به طور کلی، قیمت الکترودهای استیل با افزایش درصد آلیاژ کروم و نیکل افزایش می یابد. همچنین، قیمت الکترودهای استیل با افزایش قطر نیز افزایش می یابد.
جهت استعلام قیمت الکترود استیل می توانید با مشاوران تکنوجوش تماس بگیرید
انتخاب الکترود استیل مناسب برای کاربردهای مختلف، اهمیت زیادی دارد. یکی از مهمترین فاکتورهای موثر در انتخاب الکترود استیل، شرایط محیطی است. شرایط محیطی نظیر میزان رطوبت، دما و میزان گازهای خورنده، در انتخاب گرید استنلس استیل تاثیرگذار هستند.
الکترودهای استیل در برابر آب و رطوبت مقاومت خوبی دارند، اما قرارگیری طولانی مدت آنها در تماس با آب و رطوبت منجر به زنگ زدگی می شود.
البته زنگ زدگی این الکترودها در بازه زمانی طولانی رخ می دهد.
به عنوان مثال، استیل گرید ۳۰۴ با ضخامت ۰.۴ میلی متر هر ۱۰۰ سال یک بار دچار زنگ زدگی می شود.
از این رو، باید میزان رطوبت محیط را در نظر گرفته و گرید استنلس استیل مناسبی را انتخاب کرد.
در کنار میزان رطوبت محیط، باید به دما نیز توجه داشته و الکترود مناسبی را جهت جوشکاری انتخاب کرد.
الکترودهای استیل با درصد کربن و کروم متفاوت، برای جوش در محدوده دماهای متفاوتی مناسب هستند.
به عنوان مثال، الکترود استیل ۶۱.۳۰ برای جوشکاری در محدوده دمایی ۳۵۰ درجه سانتی گراد مناسب است، در حالی که الکترود استیل ۶۲.۵۳ برای کار در دماهای ۱۱۵۰ درجه سانتی گراد مناسب تر است.
برخی از الکترودهای استیل، مانند گرید ۳۱۶ و گرید ۳۱۶L، در محیطهایی با گازهای کلرید استفاده میشوند و مقاومت خوبی در این شرایط دارند.
فروشگاه تکنوجوش که به عنوان یک فروشگاه تخصصی در زمینه فروش الکترود جوشکاری و تجهیزات مربوطه شناخته می شود انواع الکترود های جوش استیل در گرید های مختلف را برای عرضه و فروش قرار داده است شما میتوانید برای خرید، استعلام قیمت و یا مشاوره رایگان با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید.
تالارتوزیع
برای اشتراک گذاری پست ها روی شبکه های اجتماعی مورد نظر خود کلیک نمایید.